Previsions econòmiques pel 2021

Es dibuixen diferents escenaris respecte a l’evolució de l’economia per l’exercici 2021. Però tots ells tenen en comú un gran índex d’incertesa. I no deixa de ser una lògica conseqüència, després del xoc que ha representat l’any 2020. Encara que sigui una obvietat constatar que cap previsió feta pel 2020 s’ha complert, la realitat és l’alt nivell d’inseguretat en les prediccions que ha introduït la pandèmia, sense precedents en els últims 100 anys.

Tanmateix, l’esforç de predir l’evolució de l’economia del nostre entorn persisteix. I de fet és una necessitat per a tots els operadors: des de la PIME, fins als grans òrgans reguladors que intervenen a l’economia dels països i/o regions mundials.

Les dades econòmiques suggereixen que els rebrots de la pandèmia i la intensificació de les mesures de contenció probablement hagin portat a una disminució de l’activitat en el quart trimestre del 2020 i també s’espera que influeixin en l’activitat en el primer trimestre d’aquest any”, ha sostingut Christine Lagarde, presidenta del BCE, en roda de premsa des de Frankfurt el passat 22 de gener.

Des d’una perspectiva més local, és d’interès constatar les previsions efectuades a l’últim informe de l’observatori regional de BBVA Research. Segons aquest informe, l’anhelada recuperació no iniciarà amb claredat el seu camí fins al segon semestre de l’any. I assenyala les Balears, les Canàries i Catalunya com les puntes de llança en el rebot del PIB, amb el turisme com a factor destacat.

Pel cas concret de Catalunya, el servei d’estudis preveu un tancament del PIB pel 2020 en -11,2%, mentre que pronostica un creixement de 5,9% pel 2021, i de 7,2% pel 2022. Pel que fa a

les previsions d’ocupació segons l’EPA, es preveu passar de la caiguda del -2,9%, a un increment del 2,1% el 2021, i del 4,9% l’any 2022.

L’experiència de TARBA d’aquests darrers mesos, més les previsions que ens comuniquen els nostres clients, ens porta a pronosticar una previsió de reactivació econòmica a partir del mes de maig del 2021, lligat amb el canvi d’estacionalitat que afecta a l’evolució de la COVID-19, juntament amb les perspectives positives -malgrat una contenció endèmica de l’entorn- de cara a la temporada turística d’enguany.

Articles relacionats