Del comerç de proximitat al comerç online

El darrer informe de la consultora Kantar World Panel, publicat el dia 16 de febrer de 2021, posa xifres a l’evolució del mercat del gran consum durant l’exercici de 2020. En un context d’alteració d’hàbits com a conseqüència de les mesures preses per les autoritats per fer front a la COVID-19, el sector ha tingut un creixement mitjà del 12,7%. I destaca les puntes de creixement de fins el 25,7% entre finals de març i primers d’abril de 2020, com a conseqüència del confinament total que es va decretar arreu de l’estat espanyol.

 

D’acord amb les dades fetes públiques per Kantar, els grans beneficiats del context de pandèmia han estat els súpers de proximitat i la compra en línia. Concretament, i pel que fa als supermercats més propers als consumidors, la quota de mercat d’aquest sector concret es va situar fins al 26,2% del total. Pel que fa a la compra en línia, les xifres de l’informe situen en un 3,1% de creixement, capitalitzat fonamentalment per la plataforma Amazon. Crida l’atenció també, d’entre les dades difoses per Kantar, que el retail de proximitat va créixer un 2%, fins a assolir un 20,1% de la quota de mercat, trencant la tendència a la baixa dels anys anteriors.

 

Amb aquestes dades a la mà, es posa de manifest que respecte la distribució i el comerç dirigit al gran consumidor, s’ha modificat significativament els seus hàbits, on destaca el concepte de proximitat. Proximitat entesa tan en termes físics -proximitat al domicili del consumidor-, però també proximitat entesa com a comoditat -compra des de casa online-.  Allò que és més a prop i que està més a l’abast, triomfa. L’experiència creixent en els grans centres comercials queda així estroncada. La impressió que hi ha entre els experts és que un cop passada la pandèmia, les coses no tornaran exactament on eren. La ciutadania haurà descobert hàbits que li reporten confort, confiança i satisfacció.

 

Situades així les coses, des de TARBA estem desenvolupant projectes de transició a la proximitat i a la compra online, amb la col·laboració d’experts. Les PIMES, siguin fabricants o distribuïdores, tenen una gran oportunitat de millorar les seves opcions de negoci a uns costos clarament assumibles.

Articles relacionats